top of page

Έξω επικονδυλίτιδα ή Αγκώνας του Τενίστα.

Lepic4.png

Η φλεγμονή του έξω επικονδύλου του βραχιονίου είναι μία πολύ συχνή και ιδιαίτερα ενοχλητική πάθηση για τον ασθενή. Σε ετήσια βάση το 1-3% όλων των ενηλίκων θα παρουσιάσει συμπτώματα. Ανήκει στα σύνδρομα υπέρχρησης, μια ομάδα παθήσεων οι οποίες οφείλονται σε επαναλαμβανόμενη χρόνια καταπόνηση.

Προσβάλλει την κατάφυση του Κοινού Κερκιδικού Εκτείνοντα τον Καρπό μυ στον έξω βραχιόνιο επικόνδυλο. Εκδηλώνεται με εντοπισμένο πόνο ή καύσος στην έξω επιφάνεια του αγκώνα και επιδεινώνεται με τις κινήσεις και την καταπόνηση. Επίσης παρατηρείται ελάττωση της δύναμης δραγμού. Τις περισσότερες φορές πάσχει το κυρίαρχο άκρο.

Ονομάζεται και αγκώνας του τενίστα γιατί παρατηρείται συχνά σε αθλητές τένις λόγω της συνεχούς καταπόνησης των εκτεινόντων τενόντων. Δεν αφορά μόνον αυτούς φυσικά. Χειρώνακτες, όπως βαφείς, υδραυλικοί, ξυλουργοί, αλλά και αυτοκινητιστές, χειριστές μηχανημάτων, γενικά επαγγελματίες οι οποίοι πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε συνδυασμό με άρση βάρους παρουσιάζουν έξω επικονδυλίτιδα πολύ συχνά. Η συχνότερη ηλικία είναι από 30 έως 50 ετών με παρόμοια ποσοστά σε άνδρες και γυναίκες.

Tennis Player
lepic6.jpeg

Παθολογοανατομικά πρωτοεμφανίζεται με μικρές ρήξεις στην κατάφυση του τένοντα του κοινού κερκιδικού εκτείνοντα τον καρπό στην κατάφυσή του στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου οστού. Ιστολογικά παρουσιάζεται υπερπλασία του ινώδους και αποδιοργάνωση του κολλαγόνου.

Κατά την κλινική εξέταση ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός πιθανόν να παρατηρήσει μικρό οίδημα στην έξω επιφάνεια του αγκώνα, ενώ θα διαπιστώσει άλγος κατά την ψηλάφηση του έξω επικονδύλου. Επίσης η ισχύς του δραγμού θα είναι ελαττωμένη και θα εκλύεται πόνος κατά την προσπάθεια έκτασης του καρπού και των δακτύλων υπό αντίσταση. Η παθητική κάμψη του καρπού με το αντιβράχιο σε πρηνισμό είναι επίσης επίπονη.

Η απλή ακτινογραφία είναι συνήθως χωρίς ευρήματα. Πιθανόν να φανεί μικρή επασβέστωση στην περιοχή, ενδεικτική της χρονιότητας της φλεγμονής. Η μαγνητική τομογραφία δεν είναι απαραίτητη για τη διάγνωση. Θα δείξει πάχυνση του τένοντα, οίδημα και εκφύλιση. 

Η πιο ενδεδειγμένη εξέταση είναι το υπερηχογράφημα της περιοχής. Θα δείξει την πάχυνση, το οίδημα και την πιθανή επασβέστωση. Είναι δυναμική εξέταση, γρήγορη και εύκολα ανεκτή από τον ασθενή.

Lepic1.jpg
Lepic2.jpg
Lepic3.jpg

Η θεραπεία της έξω επικονδυλίτιδας είναι κατά βάση συντηρητική. Το 95% των ασθενών βλέπουν βελτίωση ακολουθώντας την συντηρητική οδό.

Περιλαμβάνει την τροποποίηση της δραστηριότητας, την παγοθεραπεία, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, την φυσικοθεραπεία, τις εγχύσεις υπό υπερηχογραφικό έλεγχο.

Η χρήση της ειδικής περιχειρίδας, με αποφόρτιση του μέλους, χορήγηση αγωγής με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη από το στόμα και παγοθεραπεία είναι η αγωγή πρώτης γραμμής. Ο ασθενής αναζητά την δραστηριότητα η οποία προκαλεί την ενόχληση και φροντίζει να την τροποποιήσει. Αντίστοιχα ο αθλητής διορθώνει τυχόν λάθη στην τεχνική του.

Lepic5.jpg

Δυστυχώς τις περισσότερες φορές η ενόχληση εμμένει και χρονίζει, η αγωγή από του στόματος προσφέρει πρόσκαιρη ανακούφιση και με το τέλος της ο πόνος επιστρέφει. Στην περίπτωση αυτή συνιστάται η ενεσοθεραπεία στην περιοχή, πάντα υπό υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να γίνει στοχευμένα. Οι ουσίες οι οποίες εγχύονται ποικίλουν. Η χρήση στεροειδών (κορτιζόνης) είναι η παλιά μέθοδος, η οποία προσφέρει μεν άμεση ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά ευθύνεται για άλλου είδους χρόνιες επιπλοκές, όπως η εκφύλιση (φθορά) του τένοντα και ο αυξημένος κίνδυνος ρήξης αυτού. Επίσης αντενδείκνυται σε σακχαροδιαβητικούς και απαγορεύεται η χρόνια χορήγησή της.

Οι σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης της έξω επικονδυλίτιδας περιλαμβάνουν εγχύσεις στοχευμένες με υπέρηχο. Η έγχυση PRP (platelet-rich plasma) είναι μία εξαιρετική επιλογή. Εγχύεται αυτόλογο διήθημα πλάσματος πλούσιο σε αιμοπετάλια στον τένοντα. Επάγει την επούλωση των μικρών ρήξεων του τένοντα και μία συνεδρία είναι συνήθως αρκετή ώστε ο ασθενής να δει σταδιακή αλλά μόνιμη πια ύφεση των συμπτωμάτων. Σε περίπτωση υπολειπόμενης ευαισθησίας γίνεται μια επαναληπτική έγχυση 2-4 εβδομάδες μετά. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ακόμα και σε χρόνιες περιπτώσεις στις οποίες η επικονδυλίτιδα ταλαιπωρεί για πολλούς μήνες τον ασθενή.

Η χειρουργική θεραπεία, είτε ανοιχτά, είτε αρθροσκοπικά προτιμάται σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, περίπου το 5% όπου κάθε άλλη μέθοδος έχει αποτύχει και τα ενοχλήματα επιμένουν για περισσότερο από 6-12 μήνες και τα μέσα συντηρητικής αντιμετώπισης έχουν εξαντληθεί. Γίνεται καθαρισμός της κατάφυσης από το φλεγμονώδες υλικό και την επασβέστωση και αντιμετωπίζεται πιθανή συμμετοχή και της άρθρωσης.

Σημασία έχει κάθε φορά να επιλέγεται η ιδανική λύση για τον κάθε ασθενή. Η σύγχρονη Ιατρική απαιτεί θεραπείες εξατομικευμένες στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του κάθε ανθρώπου, ώστε να επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα.

Για απορίες μη διστάσετε να καλέσετε στο τηλέφωνο του ιατρείου για να κλείσετε ραντεβού ώστε να συζητήσουμε και από κοντά για την πάθησή σας για να βρεθεί η ιδανική θεραπεία για εσάς.

Αριστοτέλης Φυλακτός

Χειρουργός Ορθοπαιδικός Ενηλίκων και Παίδων

Ν. Τσόντζα 3-5 Κοζάνη 4ος Όροφος

Τ: 2461021030

e: fylaktos@outlook.com

bottom of page